Sigarenmaker Royal Agio Cigars ontwikkelde en bouwde een duurzame productie-, opslag- en logistieke locatie in het Brabantse Duizel. Volgens Riskonet vertegenwoordigt het niveau van risicobeheer van dit complex de top van wat in de Nederlandse industrie te vinden is.

 

 

In de nieuwe fabriek van Royal Agio Cigars worden per jaar 750 miljoen sigaren verwerkt, verpakt en naar afnemers verzonden. Henri Craens, Manager Treasury Agio Cigars: “De nieuwbouw moet maximaal veilig zijn, want stilstand door een calamiteit kunnen wij ons niet veroorloven. Daarom hebben wij Riskonet ingeschakeld.”

 

Riskonet organiseerde de veiligheid in drie beproefde stappen. Na een assessment- en adviestraject (met veel aandacht voor toepassing van standaarden) bleef Riskonet nadrukkelijk ook in de realisatiefase actief. Zo adviseerde Riskonet voor de brandbeveiliging van het 12 meter hoge magazijn van Agio de aanleg van een gespecialiseerde sprinklerinstallatie die de grote vuurlast van het gebouw aankan.

 

Sprinklerinstallatie, branddetectie en een serieuze brandwand

De locatie is voorzien van een volledige sprinklerinstallatie met een eigen bluswatervoorraad in tanks, met een capaciteit van 800.000 liter. Deze is gebouwd conform de meest recente Amerikaanse normen. Ook kwam er een volledige branddetectie-installatie en brandwand (vertraging: twee uur) die voorkomt dat brand eenvoudig kan overslaan van de opslag naar de productie.

 

Ook in derde fase van de projectaanpak – onderhoud en optimalisatie – blijft Riskonet meedenken, onder meer over organisatorische en procedurele zaken.