Riskonet draagt bij aan de ontwikkeling van kennis en expertise op het gebied van asset risk management. Zo is Riskonet in Europa en Afrika de partner van de National Fire Protection Association (NFPA). Dit is een Amerikaanse non-profit organisatie die het doel heeft om de last van brand en andere gevaren te verminderen door middel van wetenschappelijk onderzoek, richtlijnen en educatie. Met bijna 80.000 leden is het de grootste brandveiligheid organisatie ter wereld. Veel bedrijven en verzekeraars werken met de richtlijnen van de NFPA.

Door het partnerschap met de NFPA wil Riskonet de kennis van de NFPA-normen in Europa vergroten. Riskonet organiseert trainingen met door NFPA gecertificeerde trainers (onder wie Riskonet’s eigen Tom de Nooij), onder meer in Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Turkije. In Nederland heeft Riskonet samen met de veiligheidsregio (brandweer) en NFPA een specifieke cursus gebouwd en georganiseerd op basis van de normen NFPA 11, 13 en 30 (Fire Prevention Officer 1 en 2).

Riskonet draagt als lid van diverse werkgroepen actief bij aan de ontwikkeling van nieuw denken op het gebied van (brand)risico’s. Zo is Riskonet’s Tom de Nooij het enige Europese lid van de NFPA 30 committee.

Ook binnen het Verbond van Verzekeraars in Nederland draagt Riskonet haar steentje bij. Binnen een van de werkgroepen denkt Riskonet actief mee over de opleidingen en het kwaliteitsniveau van veiligheidsinspecteurs.