Ondernemer, word geen speelbal van regelgevers en verzekeraars

Gelukkig nieuwjaar? Veel Nederlandse ondernemers zijn 2020 met knikkende knieën begonnen. Vanwege het vuurwerk, maar vooral vanwege een aanzienlijk ernstiger probleem: een groot aantal ondernemers is in het nieuwe jaar in serieuze discussies met hun verzekeraars beland en krijgt soms zelfs te maken met onverzekerbaarheid!

03 februari


Ja, u leest het goed: niet eerder raakten zoveel bedrijven in Nederland betrokken in zo pittige discussies met hun verzekeraars. Premies gaan omhoog, voorwaarden worden flink aangescherpt, dekkingen uitgekleed. Daardoor lopen meer ondernemingen dan ooit direct gevaar in hun bedrijfsvoering en continuïteit als ze worden getroffen door een kleine of grote calamiteit. Niet zo vreemd dat menig ondernemer rond de jaarwisseling met de nodige voorzichtigheid aan zijn of haar champagne nipte.

In slaap gesust
Die ontwikkeling is over langere tijd ontstaan en zet de laatste maanden sterk door. Ja, de afgelopen jaren kon je als ondernemer nog denken dat het zo’n vaart niet liep met je bedrijfsrisico’s. Dan hoorde ik vaak ‘We hebben al 30 jaar geen brand gehad’, of ‘De brandweer is pas langs geweest, dus alles klopt’. Met zulke matige argumenten susten ondernemers zichzelf jarenlang in slaap. Een betaalbare verzekering dekte de eventuele ongevallen wel. En gelukkig kwamen ze er meestal mee weg, doordat rampspoed uitbleef.

Verzekeraars risico-avers
Overheden geven geen bouwvergunningen voor bedrijfspanden als daar niet ook eigen duurzame energie wordt opgewekt, terwijl verzekeraars hun handen aftrekken van bedrijfspanden met zonnepanelen op het dak. Als ondernemer krijg je steeds meer voorwaarden voorgeschoteld. ‘Investeer eerst maar eens meer in veiligheid voordat je bij ons aanklopt’, zeggen de verzekeraars. Mede door strengere regels van toezichthouders zijn zij meer risico-avers en kritischer op de ‘kwaliteit’ van een risico dan ooit – terwijl het afdekken van die risico’s toch ooit hun business was…

‘WC-eend adviseert WC-eend’
Door al die ontwikkelingen zijn de kaarten in de markt herverdeeld. Vroeger bepaalden instanties zoals brandweer of overheid de spelregels, tegenwoordig delen verzekeraars de lakens uit – zo lijkt het. Zij bepalen wat er kan of niet, en worden daarin braaf nagepraat door assurantie-adviesclubs en -tussenpersonen. Recent nog stelde een grote lokale tussenpersoon dat adviseurs en intermediairs een grotere rol zouden moeten spelen bij het verzekeren van nieuwbouw en dat bedrijven zich meer gelegen moeten laten liggen aan wat verzekeraars willen – een prachtig voorbeeld van ‘WC-eend dat WC-eend adviseert’, wat mij betreft.

Speelbal van verzekeraars?
Bij Riskonet zien we dat heel anders. Het laatste wat je als ondernemer wilt, is speelbal worden van regelmakers, adviseurs of verzekeraars en hun intermediairs. Als je veiligheidsmaatregelen neemt omdat een ander dat eist, doe je dat vaak maar half en matig gemotiveerd. Denk je daarentegen zélf goed na over je veiligheid en begrijp je de risico’s van je eigen onderneming, dan zie je precies waarvoor je het doet. Dan ontdek je je werkelijke risico’s, kun je ze gericht beperken en zo nodig aanvullend verzekeren. Dat geeft een andere mindset: je laat je niet willoos voorschrijven wat je moet doen of wat je moet betalen. Je zet veiligheid op de agenda en maakt het onderdeel van de bedrijfscultuur.

Minder incidenten
Dus, ondernemer, geef je stuur niet uit handen. Luister geduldig naar de mening van alle betrokken, maar neem daarna wel zelf het juiste besluit. Ga vooral niet blind af op wat alle partijen om je heen – inclusief Riskonet – roepen. Zo houd je je lot in eigen handen – en de premies in de tang.

Deze aanpak werkt het best. Uit onze praktijk blijkt: bedrijven die proactief nadenken over hun veiligheid en risico’s besteden er meer aandacht aan, creëren een veiliger bedrijfscultuur en stemmen hun verzekeringen af op hun risicoperceptie en hun risk appetite. Zo betalen ze nooit te veel verzekeringspremie. En nog belangrijker: ze hebben in de praktijk minder incidenten.

 

Ik wens u een veilig 2020!

Ron de Bruijn

Contact

Ron de Bruijn

De Cuserstraat 93
1081 CN Amsterdam
The Netherlands
+31 85 043 79 40
info@riskonet.com

Contact

Özlem Emgen

FSM Mah. Poligon Sokak Buyaka İş
Kuleleri Kule 3 D.1,2,3,4
Ümraniye İstanbul Türkiye
+90 533 21 12 051
info-tr@riskonet.com

Contact

LeSzek Golachowski

Rakowicka 1
31-511 Kraków
Poland
+48 663 336 844
biuro@riskonet.com

Contact

Chris Brits

Unit 9, 4 Homestead Ave
Bryanston Dr, Johannesburg
2191, South Africa
+27 83 456 7424
info-za@riskonet.com