Eerste NFPA-13 training in Johannesburg groot succes

Het was een primeur voor Zuid-Afrika: wie betrokken is bij ontwikkeling, ontwerp, realisatie of keuring van sprinklerinstallaties kon onlangs voor het eerst in eigen land kennisnemen van de laatste inzichten over de NFPA-13 norm.

01 oktober


DEELNEMERS OVER DE TRAINING

Charles Moriarty, Senior Consultant bij Riskonet Africa

“De interactie was goed, het was zeker geen eenrichtingsverkeer. Ook hebben de deelnemers goed met elkaar kunnen samenwerken. Ik denk dat deze training een aanrader is voor iedereen die bij verzekeraars of bij consultancy bureaus of waar ook met sprinklersystemen te maken heeft. Al was het alleen al omdat je onderdelen goed leert onderscheiden en de eisen die er aan gesteld worden. Ook vertegenwoordigers van corporates, die grote portfolio’s managen van bedrijfsterreinen, kunnen hier veel leren. Als zij goed een goed begrip hebben van de rol en positie van sprinklers in hun gebouwen, kunnen zij onderhouds- en inspectiewerk beter aansturen en beoordelen.”

 

Barry Rademore, Operations Manager bij IBRFIRE

“In mijn positie hoor en lees je veel over NFPA en de ontwikkelingen die daar gaande zijn. Deze training was een mooie gelegenheid om up-to-date gebracht te worden door iemand die duidelijk goed op de hoogte is. Veel wat ik in deze training heb geleerd is al eerder gespreksonderwerp geweest in bijeenkomsten met klanten – maar waar helaas sommige zaken incorrect werden voorgesteld. Nu heb ik de kennis en de argumenten wel en kan ik bovendien beter checken hoe sommige zaken in elkaar zitten.”

 

Danie Locke, Senior Risk Consultant bij AON

“Ik zou willen dat we dit soort trainingen vaker in Zuid-Afrika hadden. Er is zoveel te leren over NFPA-standaarden. Ik vond de mix van deelnemers, van makelaars, verzekeraars tot installateurs en zelfs klanten heel interessant. Het maakte mij ook duidelijk dat er verschillende niveaus van begrip bestaan. We hebben allemaal veel opgestoken. De training heeft met name de ogen geopend van de deelnemers als het gaat over een belangrijk onderwerp als de eisen van NFPA-13 over watervoorzieningen.”

 

Stuart Beattie, Inspecteur bij Independent Sprinkler Inspection Company (ISIC)

“Het was goed om sprinklers eens vanuit een totaal ander perspectief te zien. Anders dan ik veertig jaar lang gewend was. Ik kijk nu al uit naar de NFPA 20 en 25 trainingen in de komende maanden.”

 

Andy Mizen, Risk Consultant bij AON

“We doen al een kwart eeuw aan risk consultancy. Dit was een van de meest informatieve en een van de meest gevatte trainingen die wij in al die jaren hebben gedaan. Dit was goed, heel goed. Petje af voor Tom de Nooij.”

 

Peter Steenfeldt-Kristensen, Risk Engineer bij Chubb Insurance

“We werken in dit land al jaren met diverse regels en standaarden. Ook met NFPA. Deze training heeft de mystiek verwijderd rond NFPA en mij geleerd hoe de standaard kan worden toegepast. De training was op goed niveau en met de juiste content. Het tempo en de toon waren goed en zo bleef elk onderdeel interessant. En het was fijn dat we deze training hier in Zuid-Afrika konden volgen, dat scheelde mij enorm veel tijd en geld.”

 

Neil Esprey, Fire Design Consultant bij Silver Falls Projects

“Ik heb dingen geleerd die ik niet wist. Niet alleen over technische details, maar ook over functionaliteit of fire protection systemen. Daarnaast vond ik de manier waarop de informatie werd gepresenteerd heel plezierig. Dank aan Riskonet voor het aanbieden van de training hier in Zuid-Afrika. Ik hoop dat er meer trainingen volgen.”

De reacties van de deelnemers op Riskonet’s vijfdaagse training in Johannesburg waren uiterst positief: “Een duidelijke scope”, “met goede diepgang behandeld” en “met veel interactie tussen trainer en deelnemers!”

 

Tom de Nooij verzorgde namens NFPA en in samenwerking met Riskonet Afrika een intensieve, officiële vijfdaagse NFPA-training in Johannesburg, Zuid-Afrika. Tot dusver moesten de deelnemers hiervoor de halve wereld afreizen. Eind september was de conferentieruimte tot de laatste plaats bezet met 35 deelnemers uit heel Zuidelijk Afrika en enkele buurlanden.

 

De eerste officiële NFPA-opleiding op dit gebied”, zoals Tom de Nooij de training kenschetste, trok een zeer divers deelnemersveld. Het ging concreet om medewerkers en leidinggevenden van brandweerorganisaties, controle-instanties en certificatie-instellingen. Ook bevonden zich onder de deelnemers ontwerpers, installateurs, inspecteurs, verzekeraars, makelaars, risicoconsulenten en risicomanagers uit de commerciële en publieke sector.

 

De vijfdaagse training kon dankzij de inbreng van Riskonet’s lokale Afrikaanse experts Chris Brits, Janet Short, Ruben Els en Charles Moriarty, worden toegespitst op de wensen en behoeften in de regio. Zo behandelde Tom de Nooij in Johannesburg onder meer de structuur en de eisen van NFPA-13. Er was aandacht voor de gevarenclassificatie voor bedrijfspanden en voor de eisen die NFPA stelt aan verschillende onderdelen van de sprinklerinstallatie. De Nooij had het tijdens de sessies ook over verschillende soorten sprinklersystemen en over de installatie-eisen.

 

Deelnemers positief

De reacties van enkele deelnemers bevestigden dat de training een schot in de roos was. Eén deelnemer was duidelijk over de mogelijkheid om de training in eigen land te volgen. “Dat maakt deelname betaalbaarder, zeker in vergelijking tot het volgen van de training in Europa of de VS – dat zou de kosten vervijfvoudigen.”

 

Een andere deelnemer zag ook duidelijke inhoudelijke voordelen. “Het maakt het mogelijk om meer risk engineers te laten kennismaken met deze materie, wat zorgt voor een ‘upskill’: het niveau van onze mensen gaat omhoog als ze intensief en gedetailleerd worden getraind in de NFPA-kijk op sprinklers.”

 

Verschillende achtergronden

Daarbij noemden sommige deelnemers het ook interessant om de training mee te maken samen met deelnemers met zeer verschillende achtergronden en zienswijzen, variëren van installateurs tot beoordelaars bij verzekeraars. “Dat heeft mij geconfronteerd met verschillende mindsets en zienswijzen. Wij gaan misschien allemaal voor hetzelfde doel, maar komen uit totaal verschillende richtingen. Het is goed om daarmee kennis te maken. De een gaat voor compliance met de regels op een minimumniveau. De andere gaat voor effectiviteit op een veel hoger niveau. Het is goed om de gedachtegang achter beide benaderingen te leren kennen.”

 

Ook opdrachtgevers meenemen

Dat leidde bij een andere deelnemer tot de suggestie om bij een volgende gelegenheid ook ondernemingen/opdrachtgevers, bijvoorbeeld uit de industrie, uit te nodigen voor de trainingsdagen. “Ook voor hen is er veel te leren tijdens zo’n sessie. Het brengt diepte, met name voor ondernemingen die tot dusver vonden dat ze geen eigen expertise hoefden op te bouwen op dit onderwerp. Het beeld dat in de lokale markt is ontstaan dat NFPA veel duurder is dan onze landelijke standaard werd nadrukkelijk bijgesteld tijdens deze training. We moeten klanten daarvan op de hoogte brengen. Een training als deze is een waardevolle aanvulling op hun risk management benadering. De NFPA-13 course geeft een breed en diep inzicht in de classificatie, de hazards, de eisen aan systemen en zo voorts.”

 

Aan het einde van de training vroegen enkele deelnemers al naar mogelijkheden om hun collega’s en klanten in te schrijven voor de volgende editie. Het is duidelijk dat er flink vraag is naar deze trainingen. Riskonet zal daarom in de eerste helft van 2020 ook de trainingen NFPA 20 (pompen) en 25 (onderhoud, inspectie en testen) naar Zuid-Afrika brengen. Overigens naast een extra ronde van de NFPA 13 training in het derde kwartaal van 2020. Het aantal deelnemers voor deze sessies is opnieuw gelimiteerd, dus wees er op tijd bij met boeken.

Contact

Ron de Bruijn

De Cuserstraat 93
1081 CN Amsterdam
The Netherlands
+31 6 211 638 87
info@riskonet.com

Contact

Özlem Emgen

FSM Mah. Poligon Sokak Buyaka İş
Kuleleri Kule 3 D.1,2,3,4
Ümraniye İstanbul Türkiye
+90 533 21 12 051
info-tr@riskonet.com

Contact

LeSzek Golachowski

Rakowicka 1
31-511 Kraków
Poland
+48 663 336 844
biuro@riskonet.com

Contact

Chris Brits

Unit 9, 4 Homestead Ave
Bryanston Dr, Johannesburg
2191, South Africa
+27 83 456 7424
info-za@riskonet.com