Primeur Riskonet: eerste NFPA-sprinkleropleiding in Zuid-Afrika

Een primeur voor Riskonet: binnenkort geeft de organisatie in samenwerking met NFPA voor het eerst een vijfdaagse opleiding rond de NFPA-13 norm in Johannesburg, Zuid-Afrika. “Het trainingsseminar voorziet in een grote behoefte in zuidelijk Afrika”, zegt Tom de Nooij, de ervaren Riskonet-trainer die de opleiding verzorgt.

06 augustus


Hoe ontwerp en installeer je goede en veilige sprinklerinstallaties? Wie daar het fijne van wil weten, kon tot nu toe alleen in de VS of Europa terecht voor een officiële NFPA-training. Daar komt nu verandering in, mede doordat Riskonet nu ook een eigen vestiging heeft in Zuid-Afrika. Wie betrokken is bij design, installatie en keuring van sprinklersystemen, kan zich opgeven voor de intensieve vijfdaagse NFPA-sessie van 16 tot en met 20 september in Johannesburg.

De eerste opleiding in Afrika

“Wij zijn er als officiële partner van NFPA trots op dat wij de eerste officiële NFPA-opleiding op dit gebied op het Afrikaanse continent gaan verzorgen”, zegt De Nooij, die persoonlijk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van NFPA-codes en -normen. De Nooij, een internationaal erkende deskundige op het gebied NFPA-normen én sprinklerinstallaties, verwacht veel belangstelling voor de sessie, die wordt afgesloten met een examen. “Samen met onze Zuid-Afrikaanse experts Chris Brits en Janet Short zien wij een behoefte in de hele regio, dus ook in bijvoorbeeld Mauritius, in buurlanden zoals Mozambique en in andere delen van Sub-Sahara Afrika.”

Voor wie?
Volgens De Nooij is de belangstelling voor deze opleiding lang niet alleen merkbaar bij technische ontwerp- en installatiebureaus. “Het volgen van deze opleiding is ook zeer aan te raden voor medewerkers en leidinggevenden bij brandweerorganisaties, controle-instanties, certificatie-instellingen, planbeoordelaars, ontwerpers, installateurs, inspecteurs, verzekeraars, risicoconsulenten en risicomanagers.” Daarnaast denkt De Nooij dat meer kennis, inzicht en overzicht aan de kant van ontwikkelaars het vertrouwen bij verzekeraars in brandpreventiemaatregelen kan laten groeien. De training is zo opgezet dat zowel deelnemers met slechts basiskennis als deelnemers met veel ervaring aan hun trekken komen.

Inhoud van de seminar

De opleiding geeft de deelnemers een idee van de organisatie en de eisen van NFPA-13, leert ze de gevarenclassificatie voor bedrijfspanden bepalen en brengt ze op de hoogte van de eisen die NFPA stelt aan verschillende onderdelen van de sprinklerinstallatie. Verder komen uiteraard verschillende soorten sprinklersystemen en hun werking uitgebreid aan bod, net als de installatie-eisen voor de verschillende soorten sproeiers. Tenslotte leren de deelnemers de vereisten te bepalen voor het systeemontwerp en de te leveren installatieproducten.

Hoge verwachtingen

De Nooij heeft hoge verwachtingen van de vruchten die het seminar in zuidelijk Afrika zal afwerpen. “Na de opleiding ben je helemaal bij op dit gebied. Je bent in staat betere installaties te ontwikkelen en installeren – in de zin dat ze zijn toegespitst op de processen van de organisatie in plaats van dat de organisatie zich aanpast aan de beperkingen van een sprinklerinstallatie. Dat is naar mijn idee een belangrijk aandachtspunt: wat we vaak zien is dat sprinklerinstallaties in gebouwen maar matig zijn afgestemd op de werkelijke activiteiten die in de ruimte plaatsvinden en de goederen die er worden opgeslagen. Met de kennis van deze NFPA-13 training stem je de installatie beter af op de realiteit, met maximale efficiency en doelmatigheid.”

De opleiding

De internationaal erkende sprinkleropleiding wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met NFPA, de wereldwijd erkende en geaccepteerde autoriteit op het gebied van brandpreventie. NFPA-normen worden wereldwijd algemeen aanvaard en toegepast.

Wie slaagt voor het examen, ontvangt een certificaat van onderwijsprestatie, wat de cursuskennis bevestigt.

Deelnemen

De sessie vindt plaats van 16-20 september in Johannesburg. Wilt u uw plaats op dit seminar reserveren? Bezoek de website www.nfpa.eu en vul het inschrijfformulier in. We raden u aan om u zo snel mogelijk te registreren, aangezien het aantal plaatsen beperkt is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janet Short, Operations
Manager Riskonet Afrika en Mauritius.
T: +27 73 013 0168
E: janet.short@riskonet.com

Contact

Ron de Bruijn

De Cuserstraat 93
1081 CN Amsterdam
The Netherlands
+31 85 043 79 40
info@riskonet.com

Contact

Özlem Emgen

FSM Mah. Poligon Sokak Buyaka İş
Kuleleri Kule 3 D.1,2,3,4
Ümraniye İstanbul Türkiye
+90 533 21 12 051
info-tr@riskonet.com

Contact

LeSzek Golachowski

Rakowicka 1
31-511 Kraków
Poland
+48 663 336 844
biuro@riskonet.com

Contact

Chris Brits

Unit 9, 4 Homestead Ave
Bryanston Dr, Johannesburg
2191, South Africa
+27 83 456 7424
info-za@riskonet.com