Game Workshop tijdens NARIM Congres (17 mei, Zaandam)

30 maart 2018

Leer samenwerken, speel het spel www.narimcongres.com “Games zijn een geweldig instrument om mensen inzichten te verschaffen – talloze malen effectiever dan een PowerPoint presentatie met do’s and don’ts. Deelnemers gaan het spel en de uitdaging aan en zijn na afloop zonder uitzondering enthousiast over hun leerlessen.”

Als er iemand kan bevestigen dat volwassenen vooral leren door te ervaren en door te doen, dan is het Jurrian te Gussinklo Ohmann van Bedaux Serious Games. Hij is de bedenker en spelleider van de Riskonet Game Workshop, die Riskonet houdt tijdens het NARIM-congres op 17 mei in Zaandam. Het thema van de game is ‘samenwerken’. Teams van vijf deelnemers krijgen de opdracht een object te bouwen. Een uitdagende opdracht, zo zal al snel blijken.

Succesformule: leren door spelen

Het ‘leren door spelen’ is al jaren de succesformule van Bedaux Serious Games. Van management teams tot sales-afdelingen van kleine en internationale enterprises, allemaal hebben ze na afloop dezelfde ‘eye-openers’. Of de deelnemers nu een huis, een auto of een mythisch dierenfiguur moeten bouwen met minimale communicatiemogelijkheden: alle fouten, tegenslagen, frustraties en gelukkig ook successen maken ze tijdens zo’n game op indringende wijze mee.

Het lastige aan zo’n opdracht is dat er alleen communicatie mogelijk is via memo’s of met smartphoneberichten: naar elkaar kijken en met elkaar praten is in het spel niet toegestaan. Een kleine spoiler van Te Gussinklo Ohmann: “De meeste teams gaan al vrij snel de mist in doordat ze meteen beginnen te bouwen. Even rustig nadenken over de aanpak is er vaak niet bij.”

Dynamiek en spanning

Bedaux heeft succes met het spelend leren in haar ‘Serious Games’, dankzij drie aspecten: dynamiek, spanning en creativiteit. De deelnemers worden aangemoedigd te experimenteren met bedrijfsprocessen, leidinggeven en samenwerken. De bedrijfsspellen zijn bedoeld voor bedrijven, dienstverlenende organisaties en kenniswerkers in groepen, meestal zo tussen 8 en 25 deelnemers. Te Gussinklo Ohmann: “Voor het NARIM-congres hebben we een variant ontwikkeld die minder tijd kost, maar even effectief is.”

“Een spel laat mensen op een creatieve manier experimenteren met concepten en tools. Zij worden aangemoedigd door grenzen heen te kijken”

Jurrian te Gussinklo Ohmann

The secrets of water mist as an extinguishig agent

Wat is de kracht van spel? “Een spel laat mensen op een creatieve manier experimenteren met concepten en tools. Doordat de spelers intensief invloed hebben op het spelverloop, worden zij aangemoedigd door grenzen heen te breken. Daardoor ontstaan betrokkenheid en verantwoordelijkheid. En durf om iets nieuws te proberen. Een spel biedt ook de mogelijkheid om mensen die niet dagelijks met elkaar samenwerken bij elkaar te brengen; ze krijgen begrip voor elkaars positie en expertise.”

Actuele aanleiding: fricties in markt

Ron de Bruijn, algemeen directeur van Riskonet, is overtuigd van de kracht van de methode. En hij ziet actuele aanleidingen om het spel op het NARIM-congres aan te bieden. “Ik vind dat de samenwerking tussen de stakeholders in deze branche beter kan. Ik zie fricties in de markt ontstaan tussen partijen die elkaar – linksom of rechtsom – nodig hebben. Ik stel vast dat partijen elkaar lang niet altijd goed begrijpen, of weinig moeite doen om zich in te leven in belangen en zienswijzen van andere deelnemers in de arena.”

Volgens De Bruijn hebben de discussies en dialogen in de branche soms een eendimensionaal karakter. “Partijen begrijpen elkaar niet goed, praten langs elkaar heen. Of denken alleen aan hun eigen belangen en het binnenhalen van punten voor de eigen achterban. Als we allemaal onze communicatie-sensoren aanzetten, meer luisteren en standpunten echt diepgaand uitwisselen, dan is er van alles mogelijk.”

Verlaat uw silo

Risicobeoordeling en -financiering in Nederland is volgens De Bruijn gebaat bij het verlaten van de silo’s. “Weg van die eilandjes waartussen – zoals mensen lijken te denken – louter scherpe rotsen liggen en waar het water snel en gevaarlijk stroomt. “Het is goed om niet alleen duidelijk te zijn over wat je situatie is en wat je van de andere partij verwacht. Maar ook om niet te veel voor de andere kant te denken, niet in te vullen hoe de andere partij erin zit.”

De Bruijn is zelf heel benieuwd naar de leerlessen van de game, tijdens het NARIM-congres. “Het wordt zeker een ‘eye-opener’, vol met herkenbare situaties en humor. Een ijsbreker, waar we allemaal wat aan zullen hebben, dat weet ik zeker.”

Riskonet b.v.

INTERNATIONAL

Ron de Bruijn

Amsterdam
Nederland
+31 85 043 79 40
[email protected]

AMSTERDAM

Tom de Nooij

Amsterdam
Nederland
+31 85 043 79 40
[email protected]

ISTANBUL

Özlem Emgen

Istanbul
Turkije
+90 533 21 12 051
[email protected]

KRAKAU

Leszek Golachowski

Krakau
Polen
+48 663 336 844
[email protected]

JOHANNESBURG

Chris Brits

Johannesburg
Zuid-Afrika
+27 83 456 7424
[email protected]

SYDNEY

Janet Short

Coal Point (Sydney)
Australië
+61 (0)49 3868111
[email protected]

Scroll naar boven