‘Netwerk van lokale risicomanagement consultants heeft de toekomst’

28 juli 2020

In een meerdelige serie reizen we de wereld over langs de deskundige partners van Riskonet. Hoe ziet risicobeheer er in hun regio uit? Ditmaal zijn we in Azië en Oceanië. Hét werkgebied van Vikram Kalbag. Sinds kort vormt hij een slimme alliantie met ervaren lokale risicomanagement consultants.

India, China, Indonesië en Australië. De landen lijken in taal, economische voorspoed, gebruiken en gewoontes maar weinig op elkaar. Toch liggen ze goed beschouwd in dezelfde regio. Eén risicobeheerder kan met de nodige Air Miles het hele gebied bestrijken. Wel is dan een haast onmenselijke kennis van de verschillende markten nodig. Zuid-India vormt al een wereld van verschil met het Noorden en dan zijn we nog steeds in hetzelfde – immense – land. En dan nog, in de huidige coronapandemie is reizen geen pretje. Of gewoon uitgesloten. Vikram Kalbag, eigenaar van Mimansa Risk Consulting en partner van Riskonet, leek het daarom een goed idee om een alliantie op te starten. Met een aantal oud-collega’s – allemaal lokale risicomanagement consultants – vormt hij sinds kort een netwerk van experts met vaak meer dan 15 jaar ervaring. “We delen elkaars expertise en middelen om de klant beter en sneller van dienst te zijn.”

Lokale experts

Waar Vikram vanuit Bangalore zich ontfermt over India – en dan vooral over klanten in de petrochemische industrie – doet een Chinese netwerk collega dat over zijn eigen land. Hetzelfde geldt voor Maleisië, Indonesië, de Filipijnen, Australië en Nieuw-Zeeland. Allemaal worden ze bediend door lokale experts. Elk met hun eigen kennis over een bepaalde sector of risicomanagementgebied. “We vormen samen een netwerk, maar opereren niet onder een uniforme naam. Bij klanten benadrukken we dat we met meerdere experts zijn, elk met een eigen vakgebied en met kennis van lokale wet- en regelgeving.”

Consultancy pool van zes

Het idee voor een alliantie bestond al langer, al werkte de huidige coronapandemie als katalysator. “We kunnen niet reizen, dus we hebben elkaar meer dan ooit nodig in regio. Vast staat dat ook in een normale situatie deze alliantie veel voordelen biedt. Iedereen kent zijn eigen land in de regio het beste: de gebruiken, de lokale gevaren, wet- en regelgeving, taal en meer. Het is eigenlijk een consultancy pool”, aldus Kalbag. Als team versterken de experts elkaar en ook leren ze van elkaar. Als je weet dat ze in een fabriek in China een bepaalde standaard rondom brandpreventie hanteren, dan kun je die vergelijken met de standaard in India.

“Vast staat dat ook in een normale situatie deze alliantie veel voordelen biedt. Iedereen kent zijn eigen land in de regio het beste: de gebruiken, de lokale gevaren, wet- en regelgeving, taal en meer.”

Vikram Kalbag
Riskonet Partner

One-stop-shopping

In dit ‘nieuwe normaal’ proberen klanten de weerstand van hun organisaties te verhogen, merkt Kalbag. Het betekent dat ze bijvoorbeeld meerdere productiefaciliteiten optuigen, verdeeld over verschillende geografische gebieden. “Ons netwerk maakt het mogelijk dat klanten te raden kunnen gaan bij één partij bestaande uit gespecialiseerde consultants die volgens dezelfde hoge standaarden werken. Hoewel wij over meerdere schijven werken, krijgen zij naadloos advies.” De alliantie werkt via het bekende one-stop-shopping-principe. Een klant kan met een complex probleem aankloppen en achter de schermen werken de verschillende specialisten aan een kant-en-klare oplossing. Sectorbreed, geïntegreerd en grensoverschrijdend, indien nodig. “Doordat we minder hoeven te reizen, reduceren we tijd en kosten. En dat voordeel komt ten goede aan de klant.” Mimansa kan momenteel in twee tot drie dagen inhoudelijk reageren op een verzoek over risicomanagement. Als een klant de verzekeraar eenzelfde verzoek stuurt, duurt dat twee tot drie weken. Veel te lang voor lopende projecten. Bouw je een nieuwe fabriek of productielijn, dan wil je risico’s waar je tegenaan loopt gelijk getackeld zien.

Verzekeren als risicomanagement

In de regio is risicomanagement niet overal even volwassen. Vooral als het om property loss prevention gaat, zijn er grote verschillen. In de meeste landen – op Australië en Nieuw-Zeeland na – bestaat het idee dat risicomanagement draait om het risico neerleggen bij een verzekeraar tegen een zo laag mogelijke premie. Dat het eigenlijk zou moeten draaien om bedrijfscontinuïteit is nog niet overal doorgedrongen. “De focus van risicomanagement ligt op het gebied van wettelijke, financiële en juridische risico's, terwijl property loss betrekking heeft op de naleving van lokale regelgeving. Hoewel multinationals risicomanagement vaak goed op het netvlies hebben, zien lokale risicobeheerders dit anders. Omdat verzekeraars risicomanagement vaak niet belonen zijn risicobeheerders niet zo gretig op het verbeteren van de risicokwaliteit van hun faciliteiten. Veel organisaties denken dat een goede verzekering een voldoende invulling is van risicobeheer.”

“In de meeste landen – op Australië en Nieuw-Zeeland na – bestaat het idee dat risicomanagement draait om het risico neerleggen bij een verzekeraar tegen een zo laag mogelijke premie”

Vikram Kalbag
Riskonet Partner

Wild west-taferelen

Maar dat risicobeheer voet aan de grond krijgt, merkt Kalbag zeker. Bijvoorbeeld in eigen land. In India zijn ze in dit nieuwe millennium overgegaan naar een vrijere markt. Dat leidde al snel tot wildwesttaferelen. De concurrentie in de verzekeringsmarkt was zo hevig, dat er soms kortingen van 90 procent of meer werden geboden in de poging klanten te lokken. De winsten stonden enorm onder druk in die prijzenoorlog. Sinds kort heeft de overheid besloten om de markt te reguleren en is er van kortingen en stimulansen geen sprake meer. Het gevolg is dat premies soms wel tien keer zo hoog zijn geworden. Het zijn nu goede tijden voor risico-experts, omdat bedrijven nu meer dan eens moeten heroverwegen wat ze wél moeten verzekeren en wat niet. Lukraak goedkope polissen afsluiten, is er niet meer bij.

Oren en ogen

Ook multinationals in de regio zoeken raad bij risico-experts, zoals Mimansa. Multinationals hanteren hun eigen hoogwaardige processen en procedures gevat in duidelijk omschreven bedrijfsrichtlijnen. Het liefst zien ze dat lokale vestigingen daar niet of nauwelijks van afwijken. Tegelijkertijd moeten ze de lokale vestigingen de nodige flexibiliteit geven; er moet ruimte zijn om de plaatselijke managementfilosofie uit te kunnen rollen en om aan de regels van het land te voldoen. De risicoconsultant helpt bij die spagaat. “Wij kijken als risico-experts mee of die vertaalslag goed gaat. De regels die van bovenaf worden opgelegd door het hoofdkantoor moeten zo goed als het kan overeind blijven, zonder dat het strookt met lokale vereisten. Wij zijn de ogen en oren op de grond. Daarbij werken we samen met de Corporate Risk Managers, maar dus ook met onze eigen alliantie, zodat processen op verschillende locaties in verschillende landen consistent verlopen.”

Risicomanagers

De genoemde Corporate Risk Managers zijn nog geen gemeengoed, meent Kalbag. “Veel bedrijven hebben geen risicomanager. Je ziet wel dat de CFO de taken op zich neemt. De CRO, Chief Risk Officer, komt nu ook op, veelal binnen IT-bedrijven. De CRO houdt zich vooral bezig met het naleven van de financiële regels en andere regelgeving. Dat is niet echt risicobeheer zoals zou kunnen, maar risicomanagement binnen bedrijven groeit. Ongeveer tien procent is ermee bezig, schat ik in. Daarmee bedoel ik dat ze echt proactief nadenken over bedrijfscontinuïteit.”


Risicobeheer tijdens covid-19

Vanwege de pandemie kan Vikram Kalbag niet reizen. Gelukkig is er voldoende te ondernemen vanuit het kantoor in Bangalore: “Door de alliantie zijn we toch overal terplekke in de regio. Binnen je eigen land kun je niet even van noord naar zuid gaan, maar dat lossen we op door bijvoorbeeld online trainingen aan te bieden voor fabriekspersoneel. En we doen desktop reviews op basis van verstuurde vragenlijsten. Bovendien is er nu veel vraag naar brandpreventie en optimalisatie van ontwerpen. Daar kun je al voorbereidingen voor treffen, zodat er plannen liggen waarmee bedrijven na de pandemie gelijk aan het de slag kunnen.”

Over Vikram Kalbag

Vikram Kalbag werkt al meer dan twintig jaar in verschillende rollen met bedrijven in India en Azië. Als risk management consultant heeft hij – vanuit thuisbasis Bangalore – een ruime ervaring in property loss prevention. Als ingenieur ligt zijn expertise vooral binnen de petrochemische industrie. Sinds 2015 is hij eigenaar van Mimansa Risk Consulting. 

Riskonet b.v.

INTERNATIONAL

Ron de Bruijn

Amsterdam
Nederland
+31 85 043 79 40
[email protected]

AMSTERDAM

Tom de Nooij

Amsterdam
Nederland
+31 85 043 79 40
[email protected]

ISTANBUL

Özlem Emgen

Istanbul
Turkije
+90 533 21 12 051
[email protected]

KRAKAU

Leszek Golachowski

Krakau
Polen
+48 663 336 844
[email protected]

JOHANNESBURG

Chris Brits

Johannesburg
Zuid-Afrika
+27 83 456 7424
[email protected]

SYDNEY

Janet Short

Coal Point (Sydney)
Australië
+61 (0)49 3868111
[email protected]

Scroll naar boven