Meer ‘accidents waiting to happen’?

11 May

Een catastrofe in een winkelcentrum in Rusland kostte onlangs 64 mensen het leven. In 2012 vonden in The Villagio Mall (Doha, Qatar) 19 mensen de dood in een vuurzee. “De vraag is waar op aarde zich de volgende ‘accidents waiting to happen’ bevinden”, vraagt Ron de Bruijn van Riskonet zich – met een aantal Riskonet-experts – vertwijfeld af.Seminar: grote veranderingen in NFPA 13 op komst

23 April

Er zijn grote veranderingen op komst bij de brandveiligheidsstandaarden van de NFPA. Zo gaat met name de NFPA-standard 13 volledig op de schop. Voor iedereen die in zijn professie met deze standard werkt, is snel ‘bij’ zijn een must, zegt Tom de Nooij, managing partner bij Riskonet. De Nooij, tevens Senior Instructor bij NFPA, vindt daarom het NFPA-seminar van 15 tot en met 19 oktober dit najaar in Rotterdam een “niet te missen kans om in relatief korte tijd diepgaand te worden bijgepraat over de veranderingen”. In deze blog legt Tom uit waarom.“Bescherm je tegen de risico’s van 3D printing”

30 March

Risico- en innovatieadviseur Peter Hartman

Met 3D printing kan iedereen ondernemer zijn. Zet je geprinte product op een online marktplaats en voor je het weet, heb je een bloeiende handel. Ook importbedrijven worden ineens producent nu ze producten zelf kunnen printen. Maar wat als je product mankementen vertoont? “Weinigen realiseren zich dat ze aansprakelijk zijn. Tegen zulke risico’s kan en moet je je beschermen,” zegt risico- en innovatieadviseur Peter Hartman van RiskFit Innovation.Game Workshop tijdens NARIM Congres (17 mei, Zaandam)

30 March

Leer samenwerken, speel het spel

www.narimcongres.com

“Games zijn een geweldig instrument om mensen inzichten te verschaffen – talloze malen effectiever dan een PowerPoint presentatie met do’s and don’ts. Deelnemers gaan het spel en de uitdaging aan en zijn na afloop zonder uitzondering enthousiast over hun leerlessen.”

 

 Opdrachtgever, laat je niet kapen

14 February

Doelmatigheid bij sprinklerinstallaties:

Opdrachtgevers laten zich bij het ontwerp en de realisatie van sprinklerinstallaties te veel bij de hand nemen door installatiebedrijven. Niet dat installateurs ze daarbij bewust om te tuin leiden, zegt Jan Jongenelen (Riskonet). “Je moet je alleen goed realiseren dat een installateur ook andere belangen heeft dan de meest doelmatige installatie opleveren. Laat een onafhankelijke derde het bestek schrijven en de uitvoering controleren, in het belang van kwaliteit en doelmatigheid”, zo pleit Jan.Knelpunt NFPA-standaarden in Polen

04 February

Wie o wie is de Authority Having Jurisdiction?         

Het is bijna epische term in de wereld van NFPA. De Amerikaanse standaarden noemen de ‘Authority Having Jurisdiction’ dikwijls als de ‘rechtsmacht’. Maar de autoriteit bestaat lang niet in alle landen. Ook in Polen is het soms zoeken naar de partij die zowel de positie als de kennis en ervaring heeft voor deze rol, zo schetst onze Poolse Riskonet-expert Leszek Golachowski.Inspecteren, testen, onderhouden

23 January

Een eind aan de vrijblijvendheid

 

Ontwerpers en bouwers van koel- en blussystemen moeten het eenvoudiger maken om hun producten eenvoudig en effectief te inspecteren, testen en onderhouden. Opdrachtgevers – de klanten – moeten op hun beurt scherpere eisen stellen aan deze zogenoemde ITO-vriendelijkheid, vanaf de eerste planvorming, zegt Riskonet-expert Peter Heijn. Hij pleit ervoor dat het testen van koel- en blussystemen in Nederland uit de hoek van de vrijblijvendheid komt.Risk management expert Gerrit Vink, nieuw bij Riskonet:

08 January

“Ondernemers moeten realistischer kijken naar hun risico’s”

 

Echt entrepreneurschap vraagt bevlogenheid en het zien van kansen. Ideeënrijk ondernemen, door barrières gaan en succes najagen – het hoort er allemaal bij. Maar anno 2018 moet je volgens Gerrit Vink tegelijkertijd oog hebben voor serieuze operationele bedreigingen om kansen en successen duurzaam te laten zijn.Fire safety begint met denken als een tienjarige

19 December

Je zou zeggen dat brandveiligheid in organisaties begint bij het naleven van voorschriften. De regels zijn er toch niet voor niets? Toch zegt compliance lang niet alles. Dit lijkt misschien ‘vloeken in de kerk’, maar wie de voorschriften en normen trouw opvolgt, kan onvermoede risico’s in een organisatie introduceren. En wie z’n gezonde verstand gebruikt – beter nog: denkt als een tienjarige – brengt het risk management in een organisatie op een hoger niveau.

 De meerwaarde van een integrale kijk op risico’s

04 December

Bedrijven kijken secuur naar hun risico’s – zij willen immers schade voorkomen aan het bedrijfsresultaat en de continuïteit van de organisatie niet in gevaar brengen. Helaas bekijken bestuurders verschillende risico’s vaak geïsoleerd van elkaar. Een integrale benadering levert directe en indirecte besparingen en een hoger veiligheidsniveau op, concluderen Ania Polak, insurance broker in Warschau en Leszek Golachowski van Riskonet Poland in deze duo-blog.