Sprinkler Seminar NFPA in Krakau

Diepgaande kennis van NFPA-normen

 

Toen Leszek Golachowski de datum plande voor een vijfdaags NFPA-seminar over sprinklers in het Poolse Krakau, verbaasde het hem niet dat alle plaatsen snel bezet waren. “In Polen en de omringende landen is veel interesse in sprinklers. Het werd hoog tijd om deze cursus te organiseren, want bedrijven in Polen hebben veel behoefte aan meer informatie over de normen. Ik ben blij dat we bij Riskonet Polen de mogelijkheid hadden om tegemoet te komen aan deze behoefte.”

22 June


Sprinklerinstallaties zijn een actueel onderwerp in Polen. De Poolse wetgever stimuleert de toepassing van sprinklerinstallaties in moderne gebouwen. En natuurlijk kan iedereen die betrokken is bij risicomanagement de nieuwste NFPA-normen nalezen. “Het daadwerkelijk toepassen van de normen vereist echter diepgaande kennis”, aldus Leszek Golachowski, Senior Consultant bij Riskonet Polen. “Om problemen op te lossen en de juiste keuzes te maken wanneer de norm niet van toepassing (b)lijkt te zijn in de praktijk, moet je de ideeën achter de normen begrijpen. Het seminar bood deze kennis – en nog veel meer. Het was een geweldige kans om sprinklers te bespreken met NFPA-docent Bob Caputo, die zowat de NFPA-normen voor sprinklers heeft geschreven.”

 

Interesse

Het seminar kreeg veel aandacht, omdat er weinig vergelijkbare kansen zijn. De meeste trainingen over dit onderwerp worden aangeboden door fabrikanten en hebben een beperkt bereik. Omdat het niet voor iedereen is weggelegd om in het buitenland NFPA-trainingen bij te wonen, nam Golachowski het initiatief om de training in Polen te organiseren. Hij hield het aantal deelnemers bewust laag, op 28 (23 uit Polen, 5 uit omringende landen), om de kans op echte interactie te maximaliseren. “Ik vond het vervelend om sommige aanmeldingen te moeten afwijzen, maar het was noodzakelijk om een leerervaring van topkwaliteit te kunnen bieden.”

 

Het seminar was de eerste officiële NFPA-training in Polen en behandelde 3 normen:  NFPA 13 (sprinklerinstallaties), NFPA 20 (bluspompen) en NFPA 25 (onderhoud). “Er waren 30 deelnemers, van wie de meesten alle 3 de seminars hebben bijgewoond. De training bestond uit intensieve ‘lessen’ die duurden van 9 tot 5. Het seminar stelde hoge eisen aan zowel de docent als de deelnemers”, vertelt Leszek.

 

Kennis en humor

Bob Caputo, NFPA-docent, hield zijn publiek wakker met zijn vrolijke mix van professionele kennis en humor. “Hij heeft het de simultaantolken die tijdens de training alles vertaalden ook moeilijk gemaakt. Tom de Rooij, NFPA-docent en managing partner bij Riskonet Nederland, heeft Bob tijdens een deel van het seminar bijgestaan.” Er was ook tijd voor ontspanning tijdens een integratiediner waarvoor alle deelnemers door Riskonet waren uitgenodigd.

 

In hun beoordelingen en reacties gaven de deelnemers hoge cijfers aan de docent, met name vanwege zijn professionaliteit en ervaring. En ook de tolken en de organisatie kregen een hoog waarderingscijfer. Leszek Golachowski: “Deze cursus bood deelnemers een unieke kans om Poolse problemen en bijbehorende oplossingen binnen het raamwerk van NFPA-normen te bespreken.”

 

Toepassing van nieuwe kennis

Het seminar bood groepsopdrachten, rekeninstructies, inzichten op basis van eerdere cases en uitdagingen, en oplossingsgerichte opdrachten gebaseerd op realistische situaties. “Op deze manier gaf de cursus veel meer dan een basaal inzicht in NFPA-normen: de deelnemers kunnen nu hun nieuwe kennis toepassen op toekomstige uitdagingen.”

 

Meerdere cursisten gaven aan professioneel te willen samenwerken om gemeenschappelijke oplossingen te vinden voor bepaalde terugkerende problemen bij het toepassen van sprinklerinstallaties in gebouwen. Leszek Golachowski is blij dat hij namens Riskonet Polen heeft kunnen bijdragen aan deze ontwikkeling: “Wij zullen het voortouw nemen om brandveiligheidsprofessionals te helpen communiceren en willen meewerken aan het oplossen van deze problemen.”

 

De meeste deelnemers graag ook andere NFPA-seminars bij te wonen. Deze zullen volgend jaar worden georganiseerd door Riskonet Polen.

Contact

Ron de Bruijn

De Cuserstraat 93
1081 CN Amsterdam
The Netherlands
+31 85 043 79 40
info@riskonet.com

Contact

Özlem Emgen

FSM Mah. Poligon Sokak Buyaka İş
Kuleleri Kule 3 D.1,2,3,4
Ümraniye İstanbul Türkiye
+90 533 21 12 051
info-tr@riskonet.com

Contact

LeSzek Golachowski

Rakowicka 1
31-511 Kraków
Poland
+48 663 336 844
biuro@riskonet.com

Contact

Chris Brits

Unit 9, 4 Homestead Ave
Bryanston Dr, Johannesburg
2191, South Africa
+27 83 456 7424
chris.brits@riskonet.com