Olga Caledonia (NFPA): “Wij vertrouwen op Riskonet voor de veiligheid van Europa”

De Amerikaanse National Fire Protection Association (NFPA) ziet Riskonet als een belangrijke voorvechter van meer veiligheid in Europa door middel van betere kennis en het toepassen van normen en richtlijnen. Olga Caledonia, directeur International Operations van de NFPA, bevestigt dat “voorvechters voor veiligheid zoals Riskonet onmisbaar zijn voor ons succes en onze missie: het helpen redden van mensenlevens en minimaliseren van verlies door middel van informatie, kennis en passie.”

28 March


Olga Caledonia is verantwoordelijk voor het bevorderen van de toepassing en het gebruik van NFPA’s normen en richtlijnen over de hele wereld. Ze beheert de licentie- en vertaalovereenkomsten van meer dan 100 normen, richtlijnen en referentiedocumenten in meerdere talen. Daarnaast werkt zij nauw samen met NFPA-trainingsinstituten in het Midden-Oosten, Azië, Latijns-Amerika en Europa. In haar tijd bij de NFPA is ze vaak naar deze regio’s afgereisd om relaties op te bouwen met lokale normerende instanties (SDO’s) en bevoegde autoriteiten (AHJ’s).

 

Hoe ziet zij haar baan? En in hoeverre is ze een missionaris? “Ik zie mijn werk als een manier om iets terug te geven aan de maatschappij, wat op een bepaalde manier wel een soort missionariswerk is. Ik heb het geluk dat ik een organisatie mag vertegenwoordigen die wereldwijd bekendstaat als voorloper op het gebied van brand-, elektrische en algemene veiligheid. Preventie bevorderen door middel van normen, richtlijnen en handhaving is een enorme verantwoordelijkheid, maar ik ben opgevoed met het idee dat we anderen moeten helpen. Dat doe ik door landen te helpen met hun regelgeving en, veel belangrijker, met het verbeteren van de kwaliteit van leven van hun burgers.”

 

Riskonet als pijler

Caledonia geeft aan dat de werkzaamheden van de NFPA zich gedurende de afgelopen eeuw hebben uitgebreid tot ver buiten de VS. Riskonet is een van de pijlers waarop de NFPA haar Europese netwerk en invloed voortbouwt. “Wij bieden een bestaand netwerk van trainingsinstituten over de hele wereld en we zijn trots op onze samenwerking met de deskundigen van Riskonet en de regie van Tom de Nooij, die de NFPA-trainingen binnen Europa beheert.”

 

Caledonia wijst erop dat het stimuleren van een duidelijke, gezamenlijk overeengekomen, wereldwijde set van normen en richtlijnen alleen maar succesvol kan zijn met de steun van internationale voorvechters als Riskonet. “NFPA-leden en -vrijwilligers in technische commissies, en geprivatiseerde en overheidsorganisaties zoals de brandweer, brandveiligheidsinstellingen en trainingsinstituten zoals Riskonet, zijn altijd al de drijfveer achter onze internationale groei geweest. Organisaties als Riskonet zijn onmisbaar voor het bevorderen van het gebruik van technische en educatieve NFPA-informatie in Europa. Naast het aanbieden van trainingen, zijn zij ook de schakel naar andere NFPA-diensten voor Europese stakeholders, zoals lidmaatschap van de NFPA en toegang tot NFPA-publicaties en gerelateerde oplossingen.”

 

Input en feedback

“Bovendien heeft de NFPA de input en feedback nodig van deskundige lokale partijen als Riskonet om haar internationale normen te ontwikkelen en uit te dragen. Met mensen zoals Tom de Nooij in onze commissies kunnen we onze normen op één lijn brengen met de lokale regelgeving en cultuur in Europa.”

Volgens Caledonia zijn de methodes die de NFPA gebruikt om bruikbare internationale normen en richtlijnen te formuleren een sterke troef. “Onze normen en richtlijnen zijn best practices, gebaseerd op erkende procedures waarin gezamenlijke besluitvorming, openheid, gelijke belangenvertegenwoordiging en eerlijkheid een belangrijke rol spelen. Als ik denk aan de manier waarop NFPA-normen worden ontwikkeld en aangepast aan de Europese praktijk, dan denk ik in termen als gebruikersgericht, samenwerking, overeenstemming, aanpassingsvermogen, up-to-date, flexibel, effectief, onafhankelijk, technologie, best practices en overheid/privatisering.”

 

Flexibiliteit is essentieel

De directeur International Operations van de NFPA gelooft dat aanpassingsvermogen en flexibiliteit essentieel zijn: “Wij erkennen dat landen het recht hebben om regelgeving in de taal van hun keuze op te stellen. Als ontwikkelaar van normen en richtlijnen die door vele landen worden gebruikt en aangenomen, begrijpen we ook dat ieder land het recht heeft om modelovereenkomsten aan te passen aan zijn specifieke behoeftes en omstandigheden. De NFPA accepteert dergelijke aanpassingen als deel van het proces, zo lang de intellectuele eigendomsrechten van de NFPA worden erkend en gerespecteerd.”

 

In het kader van haar internationale veiligheidsactiviteiten wil de NFPA ook graag samenwerken met ontwikkelingslanden. Caledonia noemt hierbij desastreuze fabrieksbranden in Bangladesh, branden in Braziliaanse en Thaise discotheken, en branden en explosies in de Chinese stad Tianjin. “Wij hebben NFPA-deskundigen naar Bangladesh gestuurd om de sanering van bestaande kledingfabrieken en de nationale regelgeving omtrent de duurzaamheid van de brand-, elektrische en algemene veiligheid te evalueren.”

 

Volgende stap: big data

Wat is de volgende stap in de ontwikkeling van internationale NFPA-normen? Caledonia: “Big data wordt steeds belangrijker. We kunnen heel veel leren van data over brandincidenten, brandweerprocedures, inspecties, testen en onderhoud (ITM), bouw en vastgoed, slimme sensoren, online en mobiele communicatie, demografie, census en verzekeringen.”

Olga Caledonia is ervan overtuigd dat de “datamissie” de veiligheid van mensen en activa over de hele wereld zal helpen verbeteren: “Iedere dag sturen informatie en kennis verandering aan om brandweerlieden veiliger te laten werken, risico’s binnen de samenleving te verlagen, veiligere producten te creëren, verliezen te minimaliseren, inspecties te optimaliseren, voorspellingen te verbeteren, instructies directer te maken, efficiëntie te verhogen, betrokkenheid te bevorderen, ROI’s te versterken, kosten te besparen en gerichte risicostrategieën te ontwikkelen.”